V tomto článku se dozvíte, jak fungují elektronické dárkové poukazy (neboli vouchery či anglicky gift cards) na Shopify.

Jak je nastavit?

Přejděte v administraci do sekce Produkty -> Dárkové karty -> Přidat produkt dárkové karty. Nastavení je jednoduché a podobné, jako u ostatních produktů. Nezapomeňte upravit nominální hodnoty dle vaši potřeby. Obrázky a detaily variant můžete nastavit po uložení.

Co se stane, když si zákazník dárkový poukaz objedná?

Jakmile dojde k zachycení platby, můžeme poukaz splnit, tedy odeslat zákazníkovi email s kódem poukazu. Tento email obvykle obsahuje také odkaz na webovou verzi poukazu. Jak webovou verzi, tak design emailu vám může váš programátor upravit. Zákazník si může objednat najednou i více poukazů. V tom případě vždy mu přijde každý poukaz v emailu zvlášť (např. objednám 2 vouchery, dostanu 2 emaily).

Jak nastavit automatické plnění dárkových poukazů?

Je to jednoduché. Přejděte do Nastavení -> Pokladna -> Zpracování objednávky. V sekci Po úhradě objednávky zaškrtněte Automaticky odbavit pouze dárkové karty z objednávky.

Kód karty zná jen zákazník

Seznam odbavených dárkových karet pak vidíte v sekci Dárkové karty. Všimněte si, že zde vidíte jen koncovou část kódů. Je to proto, že dárkové karty v Shopify fungují jako měna, kterou u vás v budoucnu zákazník zaplatí objednávku. Celý kód karty tak zná jen zákazník.