Rád bych vám dnes představil kurz, díky kterému můžete své zdraví posunout o obrovský kus vpřed, tak jako posunul mě. Samozřejmě to není žádná zázračná pilulka, ale vše si budete muset odmakat.

Kurz vytvořil Honza z Metalearning.cz. Není to žádný doktor, je to ale člověk, který se o své zdraví stará, víc než kdo jiný a hlavně má načteno spoustu knih, ze kterých čerpá znalosti.

Já jsem si tento kurz zakoupil a prošel jsem jím od začátku až do konce. Kurz aktuálně obsahuje přes 90 lekcí. Rozhodně vám nedoporučuji procházet kurzem rychleji než jednu lekci za den, abyste vše pochytili a mohli integrovat do každodenního života. K lekcím je fajn se vracet nebo si kurzem projít vícekrát. Není to žádný sprint.

Bude se vám hodit také mít nějaký deník, kam si budete psát poznámky. Poznámky si taky můžete zapisovat přímo k lekcím do políčka k tomuto účelu určenému.

Lekce bohužel nejsou nijak rozděleny do kategorií, ale naštěstí na sebe postupně navazují. Nejprve projdete sérií lekcí o spánku, pak o jídle, půstech, dechu a nakonec o pohybu.

Lekce o spánku

Co se týká spánku, tak tomu dává Honza zřejmě největší váhu a proto jej zařadil hned na začátek. Pokud ještě nepoužíváte brýle blokující modré světlo nebo žárovky od Hynka Medřického, tak vás Honza jistě přesvědčí, abyste začali.

Lekce o jídle

Jídlo a zdraví je věčné téma, které jsem řešil ještě dávno předtím, než jsem kurzem proše. Honzův pohled na toto téma je ale hodně odlišný od většiny lidí. Honza chodí lovit ryby s harpunou do moře a na původu potravin, které končí na talíři mu velmi záleží. No a mě už taky. Potraviny dělí do několika kategorií, podle toho, jak moc jsou pro nás prospěšné, a rozebírá detailně proč. Sám jsem se zde dozvěděl mnoho zajímavých informací a to jsem si myslel, že už vím skoro vše. Jsou zde také lekce, které rozebírají doplňky stravy.

Lekce o půstech

Tady vás možná Honza naučí pít neprůstřelnou kávu místo snídaně, abyste si prodloužili půstovací okno mezi večeří a prvním jídlem dalšího dne. Dále se podíváte na zoubek delším několikadenním půstům (stále to není nic pro mě).

Dechové lekce

Velmi užitečná série, kde se dozvíte, proč byste měli dýchat nosem a ne ústy. Možná si začnete ústa na noc přelepovat páskou. Honza vám představí několik dechových cvičení. Tato dechová série lekcí pro mě byla velmi inspirativní a nejspíš mě z celého kurzu posunula nejdál. Taky mě inspirovala k naprogramování webové aplikace Nauč se dýchat, která je zdarma dostupná zde.

Lekce o pohybu a cvičení

Pro mě je tato série lekcí tou nejtěžší a příliš se mi z ní do života zatím integrovat nepodařilo. Honza zde popisuje, jaký typ tréninku je nejlepší, jak do detailu fungují svaly, jak často cvičit a dává důraz na důležitost regenerace.

Pohybem a cvičením kurz však nekončí, následuje ještě několik dalších lekcí, např. o genech nebo třeba o tom, jak vypadá Honzův den aktuálně.

Pokud se dostanete až na konec kurzu (což vám zabere minimálně čtvrt roku), pravděpodobně si uvědomíte, že jste do svého každodenního života zařadili spoustu nových rituálů, které dlouhodobě vedou k dobrému zdraví. A o tom přesně kurz je.

Jednotlivé lekce se vždy dělí na animovanou část (základ), která trvá zhruba 5 až 10 minut, a na videokomentář, který bývá delší. Všechny lekce Honza namluvil sám. Videokomentáře rozšiřují pohled na dané téma a je fajn si na ně také udělat čas, navíc jsou natočeny z krásných míst, např. lekce zaměřené na dech jsou natočeny z Madeirského Fanalu. Já je mám možná raději než animované části, protože v nich Honza popisuje své vlastní zkušenosti s daným tématem.

Co se mi líbí:

  • Kurz je opravdu obsáhlý a nové lekce stále přibývají
  • Témata jsou probírána velmi detailně
  • Hravá forma díky animacím

Co se mi nelíbí:

  • Kurzem dost možná budete muset projít vícekrát, pokud chcete implementovat do života všechny Honzovy rady (i tak se to může zdát nemožné)
  • Čekal bych rozdělení do kategorií pro lepší přehlednost (takhle máme v rozcestníku dlouhý seznam lekcí, ve kterém se dá snadno ztratit, když si chcete nějakou určitou lekci pustit po čase znovu)

Shrnutí, cena a slevový kód

Kurz zahrnuje opravdu široký záběr témat a vždy jde od základů, na které dává Honza největší důraz, až do slušně pokročilých hacků, jejichž zahrnutí do života už od vás bude chtít velkou dávku úsilí. Dle mě je vhodný opravdu pro každého, kdo chce pracovat na svém zdraví.

Samotný kurz aktuálně stojí 4199 Kč. Když vezmete v úvahu, že má přes 90 lekcí a 90 videokomentářů, plus fakt, že další lekce stále přibývají, pak zřejmě uznáte, že se to vyplatí. Některé lekce máte možnost vidět zdarma, takže se budete moci snáze rozhodnout, zda o kurz máte zájem.

Máte taky možnost koupit balíček všech kurzů od Honzy za zvýhodněnou cenu. S tím, jak lekce přibývají, tak se cena ke konci každého roku zvyšuje, doporučuji vám proto v případě zájmu s nákupem příliš neotálet.

A nezapomeňte, pokud při nákupu tohoto kurzu nebo jiného produktu na Metalearning.cz zadáte slevový kód MLX-bkZ0Ya, získáte slevu 5% na celý nákup a zároveň tím podpoříte i mě.