Hádám, že nejste z nadpisu tohoto článku příliš moudří. Ještě donedávna jsem také nevěděl, co to znamená pojem “product siblings”. Dnes už to vím a chci vám jej přiblížit, protože se vám může hodit.

Vysvětlím vám tento pojem na příkladu. Představme si, že prodáváme na eshopu jedno triko v pěti různých barvách. V seznamu produktů (v kolekci) vidíme ale jen jednu produktovou kartu. Zákazník má tedy dojem, že prodáváte jen jedno triko. Už tady může být problém. A to v tom, že netuší, že nabízíte toto triko v dalších barvách (pokud tam tuto informaci uvedenou mít budeme, tak stejně neuvidíme fotografie těchto barevných variant).

Problém má samozřejmě jednoduché řešení. Vytvoříme pro každou barevnou variantu samostatnou produktovou kartu. Tím jsme si ale vytvořili problém druhý. Pokud se zákazník totiž octne na produktové stránce žlutého trika, nemá nikde možnost vidět nebo změnit barvu za jinou. A právě tady přichází na pomoc funkce “product siblings”. Díky ní se na produktové kartě může zákazník přepnout do jiné barevné varianty (funguje to úplně stejně, jako kdyby byly barevné varianty na jedné produktové kartě), ale v kolekci i přesto vidíme všechny barevné varianty, jako produkty zvlášť. Za mě je to geniální řešení.

Jak “product siblings” nastavit?

1. Vaše šablona to už umí

Je dost možné, že programátoři vaší šablony s touto funkcionalitou už počítali. To zjistíte v její dokumentaci. Hledejte v dokumentaci tedy slovo “siblings”.

V dokumentaci šablony byste měli najít také návod, jak vše nastavit. Obvykle je třeba vytvořit metaobjekty nebo kolekce, které budou reprezentovat skupiny produktových karet patřících k sobě. A produkty samozřejmě přiřadit, kam patří.

Na product siblings jsem poprvé narazil u šablony Palo Alto, která to skvěle řeší pomocí metaobjektů.

2. Zapojíte do práce programátora

Doprogramovat tuto funkcionalitu zabere pár hodin. Programátor by vás pak měl zaučit, jak s tím pracovat.

Ještě nedávno bylo třeba pro každou produktovou skupinu vytvářet kolekci, což nebylo příliš “SEO friendly”. Díky letošnímu příchodu metaobjektů to je už naštěstí minulost. Navíc je tak vše přehlednější.

Pokud byste s nastavením product siblings chtěli pomoct, určitě mě neváhejte kontaktovat.